Informele Transportraad

Een uniek onderdeel van deze Informele Transportraad vormde ‘The Experience’, waarbij de verschillende EU-ministers kennis konden maken met zelfrijdende auto’s en zelf konden ervaren hoever deze techniek inmiddels is gevorderd. Afdeling Auto’s was nauw bij dit initiatief betrokken.

Truck Platooning
Dat gold eveneens voor de Truck Platooning Challenge waarbij in de aanloop naar de Transportraad verschillende truckcombinaties volledig geautomatiseerd naar de Rotterdamse Maasvlakte reden. Alle Europese vrachtwagenfabrikanten (DAF, Daimler, MAN, Iveco, Scania, Renault en Volvo) hebben zich bij dit initiatief aangesloten. “Bij dit ambitieuze project, waarmee Nederland zich internationaal heeft kunnen profileren, fungeerden wij als verbindende schakel tussen de deelnemende truckfabrikanten, de Europese koepelorganisatie ACEA en de Nederlandse importeurs”, laat Van Eijck weten. “En in het hele coördinatieproces tussen het ministerie van IenM, Rijkswaterstaat, ACEA en de RDW’s van Europa, vervulde afdeling Auto’s een brugfunctie.

Niet zonder trots merkt de afdelingsvoorzitter op dat het dankzij een intensieve lobby, samen met ACEA, is gelukt om wet- en regelgeving die automatisch rijden mogelijk moet maken uiteindelijk op de Europese agenda te krijgen. “En met minister-president Rutte is een intentieverklaring getekend om platooning hoog op de agenda te houden!”

< Terug naar Afdeling Auto’s